Om oss

Skriv ut

 Informationen är komprimerad här. Klicka på den övre flikraden nedan för att få upp nästa flikrad med detaljerad info.

Svenska Esperantoförbundet är en obunden och fri organisation som verkar för att sprida kunskapen om esperanto i Sverige.

 

Esperanto finns, fungerar och används

Esperanto är ett konstruerat internationellt språk som skapades i slutet av 1800-talet för att vara så enkelt som möjligt att lära sig och använda, därför att den ökande kommunikationen genom teleteknik hade börjat göra språkförbistringen i världen tydlig.

Internet visar tydligt hur stora kostnaderna i rena pengar, tid och effektivitetsbrister är för språksituationen i världen. Användandet av nationella språk i internationell kommunikation är orättvis på flera olika sätt och ger alltid fördelar till det folk som har språket som nationalspråk. Ca 50% av EUs budget går åt till tolkning och översättning. I FN är fördelningen ca 75% för tolkning och översättningar. När esperantister från hela världen träffas behövs inga tolkar eller översättare.

Eftersom esperanto dessutom har visat sig generellt göra inlärning av språk lättare och snabbare. Den som studerar esperanto blir till och med bättre i sitt egen modersmål. Det finns flera studier under många år som visar detta.

 

Mer info om själva språket esperanto finns på hemsidan Allt om esperanto!

 

 

Förvaltning

Förvaltning innehåller alla funktioner som är grundläggande för att leda och hantera verksamheten. 

För att ha koll på att vi gör rätt saker, så har vi delat in verksamheten i "fokus". För tillfället har vi tre övergripande områden som vi kallar Förvaltning, Verksamhet och Arkiv.

Sedan 2013 har vi jobbat ganska hårt på att släppa arvet från det gamla föreningssverige för att vara en organisation som hänger med i tiden. När covidrestriktionerna slog till hade vi redan en struktur som klarade den omställningen. Vi såg tidigt att vi måste lära oss att vara mer effektiva så att vi får tid att ha roligt och göra det vi verkligen vill.

Styrelsen

Förbundet har tidigare varit väldigt toppstyrt, men vi har brutit den traditionen under senare år. Vi gör stor sak av att en styrelseledamot i grund och botten är en aktiv medlem som ibland har uppgiften att ta tyngre beslut under ordnade former.

Genom att vi har lagt över mycket av verksamheten till internet och olika plattformar, så är det interna informationsutbytet mycket smidigare idag. Alla har tillgång till all väsentlig information för att sköta sina uppdrag med hjälp av diskussionsforum och ett ärendesystem för att hantera verksamheten. Vi möts i olika konstellationer flera gånger i veckan genom Zoom.

Styrelsen består av fem ledamöter och två ersättare. Vi har arbetsstyrelsemöten varannan vecka där vi kan beta av olika ärenden i lugn och ro. Beslutsstyrelsemöten, som bara är några minuter långa, har vi när det behövs. 

Vi har byggt upp en struktur som gör att styrelseuppdraget är ett relativt lättsamt jobb. Under verksamhetsåret 2020-21 tog vi bara 18 beslut eftersom verksamhetsplanen och budgeten var bearbetade långt i förväg av de aktiva medlemmarna. Däremot tar uppdragen i de olika fokusen desto mer tid. De flesta styrelseledamöterna är djupt involverade som aktiva medlemmar tillsammans med andra aktiva medlemmar i fokusområdenas arbete.

Medlemmarna

Under flera år har vi diskuterat hur vi ska förändra medlemsstrukturen och 2021 beslutade vi om att genomföra ganska omfattande förändringar. De började gälla 1 januari 2022. SEF kommer bara att ha direkta medlemmar istället för minst åtta olika kategorier. Historiskt har förbundet haft nästan 150 lokala klubbar anslutna till sig, men vi har länge rört oss i riktningen att klubbarna upphör och medlemmarna samlas lokalt i grupper som inte behöver styrelser, stadgar och årsmöten.

Det kommer bara att finnas en enda kategori för fullvärdiga medlemmar. Planen är att istället införa en billigare kategori för stödmedlemskap som däremot inte ger rösträtt och andra förmåner. Samtidigt finns Rondo Langlet kvar för dem som vill stötta verksamheten med större summor.

Att vara medlem innebär att du stödjer tanken på att alla människor har rätt att fritt kommunicera med vem de vill över alla gränser, på det språk de vill. Även om vi jobbar på att sprida esperanto, så har vi också ambitionen att sprida kunskaper om språkinlärning och språkrätt i allmänhet.

Hjälp oss att sprida esperanto! Bli medlem om du inte redan är det.

Stödgruppen

Stödgruppen administrerar i första hand våra hemsidor. Ansvaret för att hemsidor och IT fungerar har ökat och kräver en hel del insatser som inte syns så länge de utförs. Gruppen ligger under Förvaltning eftersom verksamheten där är central och till stora delar i praktiken är ett stöd för förvaltningen.

Hemsidor och IT

Vi har delat upp hemsidorna efter principen Pri, Per, Pro och Por. Esperanto.se handlar om (pri) esperanto. Esperantoförbundet.se har vi pga (pro) att förbundet finns. Intere.se/arkivo är ett forum för alla medlemmar inklusive samarbete med övriga Norden där vi jobbar för (por) och med (per) esperanto.

Det tar tid att hålla hög klass på nätnärvaron. Vi behöver fler som hjälper till med sysslor som varken kräver större datorvana eller teknisk kompetens, t ex att kolla att länkar fortfarande fungerar och att texter är korrekta.

Organisationsutveckling

Organisationsutveckling är den andra grenen av Stödgruppen. De senaste åren har varit intensiva när det gäller att stöpa om SEF från en traditionell ideell organisation till en modern organisation med mer effektivt arbetssätt. Den processen pågick mest under 2013-2021 och vi hoppas få några lugnare år framför oss så att den nya organisationen kan sätta sig i väggarna och bli inarbetad.

Internationellt samarbete

Hela idén med esperanto är att underlätta för människor med olika språk att träffas på en neutral arena med ett gemensamt språk.

Det finns en utbredd tro att engelska är det bästa språket för internationellt utbyte, men få är insatta i hur problematiskt det är på många sätt. För inlärning är engelska och de flesta andra nationsspråk ineffektiva. För att nå den nivå i engelska som ungdomar har när de går ut gymnasiet, krävs ca 1,5 års studier i esperanto. Dessa studier gör det dessutom enklare att lära sig fler språk, så om eleverna skulle fortsätta med studier i engelska efter ett par år med esperanto, så kommer de att lära sig mer och bättre engelska på de återstående tio åren, än vad de gör idag efter 12 års studier i engelska.

Esperantister reser ganska ofta runt i världen och söker då kontakt lokalt. Vi försöker dela med oss när vi får besök från utlandet så att fler kan träffa våra vänner.

UEA

Som medlem i det internationella esperantoförbundet UEA (Universala Esperanto Asocio) med säte i Rotterdam, Nederländerna, har SEF en så kallad Komitatano. Det är en person som representerar Svenska Esperantoförbundet i UEAs motsvarighet till parlament, deltar i diskussioner och omröstningar på nätet samt i UEA:s årsmöten på Världskongresserna.

EEU

Den Europeiska Esperantounionen är särskilt inriktad på att föra fram esperanto i europeiska sammanhang. Bland annat är det en utbredd uppfattning att EU borde se över sin språkanvändning nu när bara en minoritet av medlemmarna har engelska som modersmål. 

Norden

Norden och Skandinavien har alltid samarbetat i olika former. Redan 1918 hölls den första Skandinaviska esperantokongressen. Hundra år senare firade förbunden i Sverige, Danmark och Norge detta genom att göra en gemensam kongress på båten mellan Köpenhamn och Oslo. Ett mycket lyckat arrangemang som gjort att vi fortsätter med gemensamma arrengemang, både fysiska träffar och över nätet.

Verksamheten

Verksamheten handlar till stora delar om information och utbyte mellan människor. Vi gör annonser, hemsidor, medlemstidningen, deltar i mässor och liknande. Här ligger också möten och kurser samt kontakter med dem som vill lära sig (mer) esperanto.

Vi använder ofta Zoom när vi ses, eftersom våra medlemmar bor lite varstans mellan Skåne och nordligaste Norrland. Efter flera år har vi haft Torsdagsmys kl 19-21 och Lördagsmys kl 11-13. Titta i Kalendaro för mer info.

Sprida esperanto

I en värld som svämmar över av information är det inte lätt att höras. Våra resurser räcker inte så långt, men vi håller på med våra hemsidor och håller i bokbord på större öppna sammankomster som har med fred, internationella frågor och språk att göra.

Varje år får vi nya medlemmar bland dem som funnit esperanto och köpt Startpaketet. Andra hittar esperanto på andra vägar, genom personliga kontakter men också efter att ha studerat språket på nätet.

Att sprida kunskapen om att esperanto finns, fungerar och används är det viktigaste uppdraget för oss.

Information

Vi försöker synas på olika ställen i media där vi har råd att synas. Vi är nu inne på andra året med en långsiktig annonskampanj i Språktidningen. Språkintresserade människor är ju rimligen den grupp som är mest intresserad av att lära sig mer om ett främmande språk.

Annars är "mun mot mun-metoden" en av de bättre. Att de som redan har positiva erfarenheter och uppfattningar om esperanto för detta vidare vid lämpliga tillfällen och i lämpliga sammanhang.

Ungdomsverksamhet

Vi har inget särskilt ungdomsförbund längre. SEJU (Sveda Esperanto Junulara Unuiĝo) som startades 1958 har lagts i malpåse eftersom de aktiva ungdomsmedlemmarna ville samarbeta med alla. Skulle det dyka upp ungdomar som känner att de behöver en egen organisation igen så kan den startas, om minst fem personer under 30 år är villiga att ingå i en styrelse.

SEF har ändå behållit en del traditioner för att underlätta livet för ungdomarna. Bland annat har vi ett resestipendium för ungdomar. Under vissa omständigheter kan de som är 20 år och yngre få tillbaka 100% av reskostnaderna till olika arrangemang. 21-25-åringar kan få tillbaka 50% och 26-30-åringar kan få tillbaka 25%. Vi vet av erfarenhet att möten utomlands är ett av de bästa sätten att verkligen uppleva vad det är som gör esperanto så speciellt. Läs mer om stipendier och hur du söker dem under rubriken Medlemsstöd i menyn till vänster.

Kurser

Esperanto är som gjort för att man ska kunna lära sig det på egen hand. Det är faktiskt gjort för det, redan från början. Zamenhof tänkte att hans språk måste vara så lätt att vem som helst ska kunna lära sig det utan att behöva hjälp av en lärare.

Det kan man göra på t ex lernu.net och Duolingo eller uTalk. Det finns många möjligheter på nätet. Det finns också många läroböcker. Om du köper Startpaketet av oss så får du det material du behöver, samt medlemskap för ett år.

Men det är många som inte vill lära sig genom att läsa. Vi har förhoppningar att kunna erbjuda kurser, främst med hjälp av zoom, skype och liknande tjänster. Om du är intresserad av detta, hör gärna av dig så att vi får en bild av vilket behov som finns.

Esperanto i skolan

Att skolbarn skulle kunna välja esperanto som vilket annat språk som helst i skolan har länge varit en dröm. Tyvärr togs den rätten bort för ett antal år sedan, med hänvisning till att esperanto är ett konstruerat språk och därför inte är användbart. De som tog beslutet visste uppenbarligen inte något om dess historia, spridning och nytta, utan tror att vi håller på med någon sorts Klingon.

Eftersom esperanto gör att man blir bättre till och med på sitt eget modersmål, så skulle det vara fantastiskt om skolbarn redan från början fick lära sig esperanto, innan de får börja med engelska. Studier visar att all språkinlärning går snabbare och lättare om man har lärt sig esperanto först. Eftersom esperanto är så systematiskt och enkelt strukturerat får man en djupare förståelse för hur språk i allmänhet fungerar när man kan esperanto. Det är till och med så att språkkunskaperna i både svenska och engelska skulle öka även om skolan införde esperanto på ett tidigt stadium. Därför att det är så lätt så att man alltid har en sorts "facit" för hur man ska säga i andra språk.

Arkiv

Arkivgruppen har sitt mentala centrum i Malmö från och med sommaren 2023 där SEF hyr in sig i Malmöklubbens lokal. Esperantoförbundet startade 1906 och har under sina dryga 100 år samlat på sig en hel del material i form av protokoll, rapporter och andra dokument. Vi har också en hel del böcker som vi delvis tryckt själva för försäljning, men också fått i arv efter avlidna medlemmar. Meningen är att allt vårt material ska forslas till Malmö under kommande år.

Det finns gott om drömmar och förhoppningar i Arkivgruppen, men det är arbetsuppgifter som tar väldigt lång tid att bli klar med. Den som är intresserad kan kontakta oss för att få veta mer.

Ett visst samarbete med andra länder sker också. Vi skickar en del av intresse till andra länder. T ex till Esperantobiblioteket på Österrikes nationella bibliotek i Wien.

Dokument

Vi har ett antal kartonger med dokument från hela vår historia. Materialet har vi bara börjat gå igenom. Det finns gott om utrymme för dig som är bevandrad i arkivkunskap att kunna göra en insats.

Målet är att vi ska kunna lägga ut så mycket av intresse som möjligt i ett digitalt arkiv som vi kallar "Kelo" (källare) på kelo.esperanto.se. En annan förhoppning som pågår är digitalisering av vår medlemstidning La Espero ända från starten, så att den kan bli sökbar. Vi får frågor med jämna mellanrum om vår historia och specifika personer ur den.

Böcker

Genom Arkivgruppens försorg ligger det nu en katalog på biblioteko.esperanto.se där alla verk ska läggas in. Förbundet tryckte egna böcker fram till att "Esperantoförlaget" startade. Förlaget är en fristående organisation där SEF är grundare och största ekonomiska bidragsgivare. Under 2023 har beslut tagit att förlaget ska läggas ner och ombildas till en förening istället. Trenden är att litteraturen är elektronisk eller säljs per beställning (s k "print on demand"). Därmed kommer vi inte att ha några stora fysiska lager mer i framtiden.

Katalogisering

För både dokument och böcker gäller att tillgängligheten hänger mycket på om informationen finns digitaliserad och framför allt katalogiserad så att man kan söka enkelt. Under 2014-15 pågick ett projekt för att skanna gamla dokument. De kan ses på kelo.esperanto.se. Tanken är att fler dokument ska in där, men just nu fokuserar vi i första hand på att få ordning på böckerna.

 

Vad händer?

Av strategiska skäl har vi flera olika hemsidor. Vi riktar oss åt olika håll, till olika grupper, och sidorna har olika syften.

 

Våra hemsidor

Allt om esperanto

En neutral sida där vi vill berätta allt om esperanto. Syftet är att informera intresserade och nyfikna om (pri) själva språket. Adressen är esperanto.se 

 

Allt om Svenska Esperantoförbundet (SEF)

SEF är en ideell organisation som grundades redan 1906 och har sedan dess haft samma syfte: att sprida kunskapen om esperanto, dess existens, att det är ett språk som fungerar för mellanmänsklig kontakt internationellt.

Det är SEFs egen sida om förbundet, sidan du läser på just nu. Den finns därför att (pro) esperanto finns och vi som är medlemmar tycker att det är något vi vill berätta om.

 

Medlemsforum på nätet

En av våra mötesplatser är ett internetforum där vi kan diskutera aktuella frågor. Den sidan finns därför att vi ska kunna kommunicera med (per) esperanto och samarbeta för (por) esperanto. Forumet är öppet för alla som är intresserade av esperanto i Norden och vi har en särskild avdelning där för det nordiska samarbetet. Adressen är intere.se

 

Det interna arbetet

Vi har även en separat hemsida som fungerar som ett gemensamt skrivbord, vårt egna lilla moln, för de aktiva medlemmar som har funktioner och uppdrag. Där hanterar vi alla ärenden och samlar beslut och dokument. De som har anledning att använda den blir inbjudna.

 

Esperanto i sociala medier

Internet har gjort att esperanto har börjat användas mycket mer utanför de gamla organisationerna. Kontakter över språkgränserna har ökat när det är nästan gratis att prata med någon man aldrig skulle ha träffat annars. Esperanto finns överallt där det finns sociala medier. Sök gärna "esperanto" i de medier du själv använder. Här nedan listar vi några exempel.

YouTube

På "Tubaro" har esperantomaterial från YouTube samlats. Dessutom finns det flera kanaler där det berättas om esperanto på olika språk.

SEF har en egen kanal, "Svenska Esperantoförbundet", där vi mest lägger upp filmer om t ex hur vi jobbar och vad vi gör.

 

Facebook

Det finns åtskilliga grupper på och om esperanto på FB. Bland annat gruppen Esperantosverige. Norrbottens Esperanto-Sällskap har också en sida där.

 

X (fd Twitter)

SEF har eget konto där vi emellanåt informerar när det händer något av intresse.

 

Telegram

Här finns flera grupper. På hemsidan telegramo.org finns länkar till olika esperantogrupper. T ex

 

Alternativ till FB

Utmanare till de stora plattformarna har ofta medlemmar som pratar esperanto. Östergötlandsgruppen finns t ex på Matrix. 

 

 

Organisation

Syfte

Svenska Esperantoförbundet (SEF) är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell organisation för att främja det internationella språket esperanto. Runtom i Sverige finns ett antal esperantoklubbar och -grupper som är anslutna till förbundet. Vi är i vår tur anslutna till det internationella förbundet för esperanto – Universala Esperanto Asocio (UEA). Som organisation är vi också medlem i Svenska FN-förbundet.

Det mesta av den konkreta verksamheten – till exempel kaféträffar, studiecirklar och kurser, föredrag och utflykter – drivs av de olika klubbarna och grupperna, eller ibland på initiativ av enskilda medlemmar. Det finns även flera grupper och organisationer som inte tillhör SEF. Flera av våra medlemmar är också medlemmar i andra esperantoorganisationer.

Klubbarna fungerar i princip fritt från förbundet, men samarbete med förbundet sker där det är lämpligt, till exempel vid nationella arrangemang som t ex Bokmässan i Göteborg, MR-dagarna, Littfest i Umeå och Europeiska språkdagen.

Vi har vi har gjort en stor förändring i förbundets struktur. De tidigare åtta medlemskategorierna har blivit en enda. För de mindre klubbarna är de ökande kostnaderna för plusgiro och liknande tjänster kännbara. Därför har vi beslutat att övergå till att bara ha egna medlemmar i SEF, inte medlemmar genom klubbarna. 

Stadgar

Stadgar för

Svenska Esperantoförbundet, Sveda Esperanto-Federacio

Stadgarna slutligen antagna vid årsmötet 2018-05-11. Ersätter stadgar antagna 1976 med ändringar 1984, 1997 och 2011.

§1

Svenska Esperantoförbundet, Sveda Esperanto-Federacio, bildat den 1 december 1906, är anslutet till Universala Esperanto-Asocio (UEA).

Förbundet är neutralt med hänsyn till nationalitet, ras, religion och partipolitik. Det ansluter sig till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, proklamerad den 10 december 1948.

§ 2 Ändamål

2.1 Förbundet skall verka för att språkliga rättigheter enligt FN:s Konvention om medborgerliga och politiska rättigheter från

1966 tillgodoses, och för att ge alla människor lika möjligheter till internationella kontakter.

2.2 För att uppnå detta skall förbundet verka för spridning av det internationella språket esperanto, som offentliggjordes av dr Zamenhof år 1887, framhålla dess kulturvärde och de möjligheter till internationella kontakter som språket ger.

§ 3 Organisation

3.1 Förbundet består av

  1. a) anslutna esperantoföreningar och deras kollektivt anslutna medlemmar samt
  2. b) direktanslutna medlemmar.

§ 4 Medlemskap

4.1 Förbundets medlemmar kan vara

  1. a) medlemmar som är anslutna direkt och betalar förbundets fastställda avgift.
  2. b) medlemmar i en ansluten förening, som betalar förbundets fastställda medlemsavgifter
  3. c) hedersmedlemmar.

Personer, som utmärkt sig genom att främja förbundets syften kan av förbundsstyrelsen föreslås som hedersmedlemmar och utses vid förbundets årsmöte. Hedersmedlem skall utan avgifter åtnjuta alla de förmåner och rättigheter som är förbundna med medlemskap.

4.2 Till förbundet kan anslutas varje i Sverige verksam esperantoförening med minst fem (5) medlemmar, vilken godkänner förbundets stadgar. Ansökan om föreningens inträde i förbundet skall ske skriftligen och vara åtföljd av föreningens stadgar och förteckning över styrelsens ledamöter och övriga medlemmar

4.3 Förening eller medlem, som uppenbarligen motverkar förbundets syften, kan uteslutas ur förbundet efter förbundsstyrelsens beslut. Utesluten förening eller medlem har rätt att överklaga beslutet hos nästkommande årsmöte, som genom enkel majoritet fastställer eller ändrar styrelsens beslut.

4.4 En del av Esperantoförbundet är Sveriges Esperantisters Ungdomsförbund (SEJU), till vilket alla medlemmar upp till och med 30 års ålder anses vara anslutna.

SEJU har rätt till en adjungerad ledamot i Esperantoförbundets styrelse.

§ 5 Avgifter och rapporter

Medlemskapsperiod - 12-månadersmedlemskap - räknas från månadsskiftet (brytdatum) efter första erlagda medlemsavgift och ett år framåt.

5.1 Medlemsavgifter fastställs av förbundets årsmöte. Medlem, som inte erlagt sin medlemsavgift inom fyra (4) månader efter medlemskapsperiodens utgång, anses ha utträtt ur förbundet

5.2 Klubbmedlemmars avgifter skall rapporteras och inbetalas inom fyra (4) månader efter en medlemskapsperiods början. Ny medlem bör rapporteras omgående.

§ 6 Officiellt organ

6.1 Förbundets organ är La Espero / Svenska Esperanto-Tidningen.

6.2 Alla medlemmar som erlägger hel medlemsavgift får förbundets organ utan särskild kostnad.

§ 7 Förbundsstyrelse

7.1 Förbundet leds av en styrelse som består av minst tre (3) ordinarie ledamöter inklusive förbundsordförande, och två (2) suppleanter. Förbundsordförande väljs på ett (1) år. Övriga ledamöter och suppleanter väljs på två (2) år. Antalet ordinarie ledamöter bestäms av årsmötet inför varje val.

7.2 Förbundsordföranden och övriga styrelseledamöter väljs av förbundets årsmöte. Styrelsen utser inom sig sekreterare, kassör och andra funktionärer

7.3 Styrelsen får till sig adjungera medlemmar för särskilda arbetsuppgifter.

7.4 För att beslut inom styrelsen skall vara giltigt, fordras att minst två tredjedelar av ledamöterna, dock minst tre ledamöter, deltagit i förhandlingarna och beslutet. Minst två ska vara ordinarie ledamöter.

§ 8 Revision

8.1 Årsmötet väljer två (2) revisorer på ett (1) år och en suppleant på ett (1) år för att granska förbundets räkenskaper och styrelsens förvaltning.

8.2 Alla förbundets räkenskaper avslutas per kalenderår. Styrelsen skall senast den 1 mars överlämna räkenskaperna och protokoll till revisorerna.

8.3 Revisorernas berättelse skall vara avgiven senast 15 mars.

§ 9 Årsmöte och extra möte

9.1 Årsmötet är förbundets högsta beslutande instans.

9.2 Tid och plats för årsmötet skall kungöras av förbundsstyrelsen minst tre (3) månader före dess hållande.

9.3 Styrelsen upprättar en berättelse över förbundets verksamhet och ekonomiska förvaltning.

Denna berättelse jämte förslag till dagordning för årsmötet skall senast en (1) månad före årsmötet vara tillgänglig för medlemmarna.

9.4 Rösträtt för varje medlem:

Varje medlem som erlagt aktuell medlemsavgift senast en (1) månad före årsmötet och som fyllt sexton (16) år före mötet har en (1) röst vid årsmötet.

Ansluten esperantoförening skall redovisa medlemsavgifter till förbundet senast två (2) veckor före årsmötet. 9.5 Rösträtt för ombud för ansluten förening, förutom rösträtten enligt § 9.4:

Varje till förbundet ansluten esperantoförening med minst fem (5) medlemmar äger rätt till årsmötet sända ett ombud för varje påbörjat femtio-(50-)tal medlemmar. Medlemsantalet räknas på antalet redovisade medlemsavgifter den 31 december föregående år. En medlem får inte räknas i mer än en förening. Föreningens ombudsfullmakt skall lämnas till förbundets styrelse senast en (1) månad före årsmötet. Ombudet ska själv vara röstberättigat, och får inte företräda mer än en röst utöver sin egen.

9.6 Alla beslut, utom de som behandlas i § 10 och § 11, fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal avgör lotten.

9.7 Omröstning är i regel öppen. Sluten omröstning företas endast på begäran.

9.8 Vid årsmötet skall förekomma:

Fråga om mötets behöriga utlysande
Kontroll av rösträtt
Fastställande av dagordning
Verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse
Revisorernas berättelse
Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
Val av förbundsordförande för ett (1) år
Val av halva antalet ordinarie ledamöter för två (2) år
Val av en (1) styrelsesuppleant för två (2) år
Val av två (2) revisorer och en (1) suppleant för ett (1) år
Val av valberedningskommitté
Fastställande av medlemsavgifter
Motioner
Övriga frågor

9.9 Motioner och frågor, som skall behandlas av årsmötet, kan väckas av förbundsstyrelsen, ansluten esperantoförening eller medlem. Motioner skall vara hos förbundsstyrelsen senast två (2) månader före årsmötet

9.10 Förbundsstyrelsen behandlar och avger utlåtande över inkomna motioner, innan dessa föreläggs årsmötet.

§ 10 Stadgeändring

Ändring av förbundets stadgar kan företas endast:

9. a) om motionen varit tillgänglig för medlemmarna tillsammans med styrelsens berättelse enligt § 9.3, och 10.

9. b) med minst 2/3 majoritet blivit bifallen vid två på varandra följande möten, varav minst ett är ordinarie årsmöte.

§ 11 Förbundets upplösning

11.1 Beslut om förbundets upplösning kräver 2/3 majoritets bifall på två efter varandra följande ordinarie årsmöten. Förbundet kan ej upplösas, så länge fem (5) anslutna esperantoföreningar förklarar sig villiga att fortsätta verksamheten.

11.2 Vid upplösning övergår förbundets tillgångar, efter årsmötets beslut, till annan svensk organisation som arbetar för esperanto, eller till Universala Esperanto-Asocio.

 

Struktur

Styrelsen

Styrelsen består normalt av 5 ledamöter. Det är årsmötet som beslutar om exakt antal. Ordföranden väljs varje år, medan övriga ledamöter sitter två år och väljs omväxlande så att perioderna överlappar varandra.

Från mars 2022 och ett år framåt är detta vår styrelse:

 

Funktionärer

Förutom styrelsen har förbundet ett antal funktionärer. Revisorer, valberedning och andra ansvariga och kontaktpersoner.

Revisorer: Per-Olov Johansson och Ulrika Hoppe (Uppsala), suppleant Agneta Lund.

Valberedning: vakant.

 

Fokusområden

Vårt uppdrag är att sprida kunskapen om esperanto. Det är den huvudsakliga verksamheten och sköts av "Vigliga grupo".

Vi har också ett arv att förvalta, till största delen som böcker och dokument. Det sköter Arkivgruppen.

Organisationen ska ledas och skötas. Det sker genom Förvaltningsgruppen. 

 

Lokaler

SEFs bibliotek

SEF har tidigare under historien gett ut egna böcker men har också en ganska ansenlig boksamling att ta hand om. Våren 2023 började en flytt till Malmö. Vi har fortfarande böcker i Lesjöfors, men planen är att samordna med andra för att minimera mängden.

En katalog håller på att byggas ut på biblioteko.esperanto.se av Arkivgruppen.

 

Lesjöfors

SEF lagrar sedan många år delar av sitt bok- och arkivinnehav i Lesjöfors. Vår förhoppning är att över tid kunna transportera ner större delen av det till Herrljunga, sedermera Malmö, för sortering och åtgärd.

 

Klubblokaler

Malmö: Kronetorpsgatan 94, Malmö.

Norrköping: samarbetar med studieförbund och träffas vanemässigt på Repslagargatan 11.

Skövde

Göteborg

Stockholm: hyrde tidigare in sig på SEFs EC, men har nu sin verksamhet i ABF-huset på Sveavägen 41.

SEFs historiska lokaler

Hägervägen, Tallkrogen, Farsta

En lokal i första hand för lager och tryckning.

Brunnsgatan 21, Stockholm

Världskongressen UK 1980 blev en succé på flera sätt, bl a ekonomiskt. Den lilla källarlokalen i Tallkrogen lämnades till fördel för 100 kvm i två våningar i Stockholms innerstad, mellan Malmskillnadsgatan och Regeringsgatan ett kvarter norr om Kungsgatan. Mitt i smeten.

Under 1980-talet och in på 90-talet trycktes La Espero och annat tryckmaterial samt böcker här. 

Vikingagatan 24, Stockholm (2004-2017)

En liten lokal i Birkastan i Stockholm med plats för böcker, försäljning och mindre möten. Lokalen och verksamheten sköttes till stora delar av medlemmar i Stockholmsklubben som också använde lokalen som sin.

Verkstadsgatan 11, Herrljunga (2017-2023)

Sedan sommaren 2017 flyttade SEF till ett nytt "EC" – Esperanto-Centro. Det nya EC är inrymt i ett företagshotell där vi har mycket större möjligheter till verksamhet och möten. Herrljungas läge ganska centralt i mellansverige bidrog till beslutet. Det är lättare att nå och har fler möjligheter än vårt gamla EC. Det nya stället kallar vi lite informellt NECESejo, utläst Nova Esperanto-Centro en Svedio-ejo, 'Nya Esperanto-Centro i Sverige-lokalen'.

Planen är att vi ska kunna samla arkiv och böcker på detta nya ställe för att kunna gå igenom och förpassa till rätt mottagare. Mycket ska till olika arkiv: föreningsarkiv, kommunarkiv och riksarkivet. Annat är värt att sparas och skall noteras, medan en hel del annat lika gärna kan slängas eftersom intresse saknas att hantera det och betala för förvaring.

Verkligheten blev att arbetet avbröts av kronsotspandemin, men under våren 2023 och efter flera års överväganden och diskussioner, lämnades lokalen.

Krontorpsgatan 94, Malmö 2023-

Från och med sommaren 2023 hyr SEF plats i hyllor hos Malmöklubben. Sortering och samordning mellan SEFs, Malmöklubbens och Göteborgsklubbens bokinnehav pågår.

 

Historia

Upprinnelsen

Den första esperantoföreningen i Sverige bildades i Uppsala år 1891. Det var länge världens äldsta och första esperantoförening som grundats för det syftet. Klubben i Nürnberg, Tyskland var allra äldst, men den bildades först som Volapükklubb och ändrade senare inriktning. Den ursprungliga klubben i Uppsala upplöstes dock. Den nuvarande Uppsalaklubben är inne på sitt tredje varv.

Den första esperantoföreningen i Göteborg grundades 1892. Inte heller den har bestått. Den nuvarande grundades 1956.

1906 och framåt

SEF bildades 1906. Det här var den mest expansiva fasen (hittills) i esperantos historia. Under 30-talet var esperanto det enskilt största ämnet hos bildningsförbundet ABF i Stockholm och de hade till och med en egen klubb. En lista över deltagare i nybörjarkurser innehåller ca 25 000 namn.

Klubbar och regionala förbund bildades för att kanalisera all entusiasm. 

Framtiden såg, trots vissa politiska orosmoln, ganska ljus ut. Nationernas förbund diskuterade att acceptera esperanto. Zamenhof fick medalj av Frankrike för sin enastående innovation. Personer som Jules Verne, Leo Tolstoj och andra pratade esperanto.

Andra världskriget

Zamenhof var av judisk börd. Det blotta faktum att han var uppfinnare av ett mellanmänskligt språk och drömde att det inte skulle finnas några hinder för att vem som helst på jorden skulle kunna prata med och förstå alla andra gjorde honom till ett hot mot diktatorer. Även esperantister hamnade i koncentrationsläger eftersom de lärt sig språket.

I skolan får vi lära oss att en person vid namn Raoul Wallenberg räddade judarna i Ungern, men han var varken först eller ensam, eller sist. Den som ledde det arbetet och också lärde upp Wallenberg, var Esperantoförbundets förste ordförande Valdemar Langlet. Han uttömde sin och sin hustrus ekonomi för att rädda liv.

Efterkrigstiden

De allierade hade lagt mer än militär makt bakom sin seger. Språket var också viktigt. Enorma summor satsades på att få engelskan att spridas. Språk är makt. Tyskan hade spelat en stor roll i Europa före kriget, men få ville befatta sig med en kultur som så fullständigt spårat ur och korrumperats av sin egen förträfflighet. Engelskan blev istället det som framstod som hjältarnas och stordådens språk.

I Sverige stred bland annat den kände språkprofessorn, tillika esperantisten Björn Collinder för att esperanto skulle införas i svenska skolor, men av det blev intet. Engelskan var här för att stanna, även om det rent förnuftsmässigt på alla punkter kan konstateras att esperanto hade varit det intelligentare valet. Men intelligens och politik verkar inte alltid ha så mycket med varandra att göra.

 

Internettiden

Esperantovärlden i allmänhet, men Sverige i synnerhet var mycket tidiga när Internet drog igång runt 1996. Mycket tack vare Franko Luin fick Esperantoförbundets hemsida från 1997 återkommande besökare från svenska UD, men även från Vita huset i Washington. Det som lockade kalldes Kiosken och var en sammanställning av alla elektroniska tidningar på nätet. Efterhand ökade antalet och hanteringen blev ohållbar. I och med Frankos hastiga frånfälle 2006 upphörde underhållet av sidan och den stängdes till slut 2012 när det nya hemsidesprojektet EsperantoSverige föddes och domänen esperanto.se inte längre skulle användas som SEFs egen hemsida, utan som en neutral infosida endast om språket esperanto.

Esperanto lämpar sig otroligt väl för internet. Vi har redan flera decenniers erfarenhet av internationella kontakter, så tekniken passade den redan befintliga verksamheten. Antalet sidor om och på esperanto har vuxit explosionsartat sedan internets födelse. Idag är innehållet svårt att överblicka.

 

Hemsidans användarvillkor

Användarvillkor

EU kräver att vi skriver tröttsamma juridiska avtalstexter om hur du får använda den här sidan och vad vi tänker göra med informationen du eventuellt lämnar här. Det är enkelt.

Du är välkommen att besöka oss, men inte att sabba något eller sabba för någon.

Du ansvarar för den information du lämnar här. Vi har inga intentioner att använda den informationen till annat än det är meningen och framgår av omständigheterna.

Genom att besöka och använda den här sidan och dess funktioner accepterar du implicit dessa användarvillkor. Om du inte kan ställa upp på våra villkor så kan du inte heller använda vår sida eller våra tjänster.

DITT ANSVAR

Lämna korrekta uppgifter. Om informationen verkar skum eller oseriös kommer vi att radera den. Ser det riktigt illa ut försöker vi inte ens kontakta dig för att dubbelkolla.

Om du anmäler dig till ett arrangemang genom Kalendaro så förekommer det att vi låter de anmäldas namn visas för besökare. Detta för att du ska kunna veta vilka andra som kommer för att underlätta dina planer.

DIN INTEGRITET

Vi lämnar inte ut mer info om dig än du normalt kan räkna med. Om du anmält dig till en träff eller kongress kan du räkna med att vi gör en deltagarlista med bostadsort och mobilnummer, därför att det är en god hjälp under ett arrangemang. Vi sparar också information om vem som deltagit i ett arrangemang som en del i arkiveringen av vår verksamhet.

VAD VI ANVÄNDER DIN INFORMATION TILL

Vid arrangemang och möten behöver så pass mycket information att vi kan utföra våra uppdrag. Det innebär att vi måste få reda på tillräckligt för att identifiera dig och kontakta dig på lämpliga sätt. Vi behöver också veta mer specifik information för att kunna ge dig den service du betalar för, t ex val av enskilda programpunkter, dieter och liknande. Vi lämnar inte ut din information till vem som helst, men vi delar ut deltagarlistor på arrangemang. Vad som händer med dessa har vi ingen kontroll över.

 

Träffar: 8251