Ett budskap från Universala Esperanto-Asocio med anledning av internationella modersmålsdagen 21 februari

Den här dagen, den internationella modersmålsdagen, lyfter vi fram vikten av språklig mångfald och flerspråkig utbildning. Språkliga rättigheter utgör en grund för rättvisa och hållbara samhällen eftersom språk är hjärtat i vårt dagliga liv, vår identitet, vårt kulturella arv och gemenskap. Språk är en grund för att närma sig alla andra mänskliga rättigheter.

Skyddet och främjandet av språk är oerhört viktigt, eftersom det är genom språk som vi förmedlar vår syn på världen och bevarar lokal och traditionell kunskap och kultur. Tyvärr konstaterar Unesco att 40 procent av världens invånare inte har tillgång till utbildning på ett språk som de talar eller förstår. Samtidigt försvinner allt fler språk.

I våra allt mer pluralistiska samhällen, och inför idén om ett världsomspännande samhälle som omfattar hela mänskligheten, blir språkfrågan viktig att prioritera. Faktum är att språk är själva grunden för förståelse och samarbete. Språkliga rättigheter är alltså direkt relaterade till demokrati och till ett verkligen gemensamt beslutsfattande om gemensamma problem.

Låt oss främja de värden som föreslagits av Unesco för en flerspråkig värld: undervisning på modersmålet, flerspråkig utbildning på alla nivåer och interkulturell utbildning. Vi hoppas att fred, utveckling och mänskliga rättigheter på detta sätt blir verklighet för alla människor, utan åtskillnad av något slag, såsom ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan åsikt, nationellt eller socialt ursprung, egendom, eller annan status från födseln.

Genom språk delar vi vår mänsklighet. Låt oss använda och utveckla alla språk, inklusive det internationella språket esperanto, för att förverkliga dessa principer och värderingar. För att fira solidaritet mellan människor med olika bakgrund, bjuder vi också in alla människor av god vilja till den 109:e esperantoskongressen i Arusha, Tanzania, den 3 till 10 augusti 2024.